ناگفته هایی از گرانی های پشت پرده بازار ارز

هادی حسینی کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار ضربان خبر گفت: درباره اثرگذاری افزایش یا کاهش قیمت ارز در اقتصاد ایران به خبرآنلاین گفت: «در اقتصادهای مشابه با اقتصاد کشور ما، هنگامی که یک جهش ارزی رخ می‌دهد، قیمت‌ها نه بر مبنای واقعیت مادی که گاه بر اساس تورم انتظاری افزایش می‌یابد. منظور از تورم انتظاری، انتظار عموم جامعه از افزایش قیمت‌ها و گسترش بی‌ثباتی‌ها است.

وی ادامه داد: «هنگامی که نرخ ارز بالا می‌رود، چون انتظارات تورمی بالاتر از قبل شکل گرفته، به سرعت خود را در افزایش قیمت‌ها، در تمام اقتصاد نمایان می‌شود. در مقابل وقتی روند انتظارات تورمی معکوس می‌شود، وضعیت به این سرعت دگرگون نمی‌شود.

این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه درواقع اولین اتفاقی که با تغییر انتظارات تورمی رخ می‌دهد، این است که با کاهش قیمت ارز در بازار، تقاضای مردم برای خرید ارز هم کاهش می‌یابد، تصریح کرد: به طور طبیعی بر کاهش قیمت اثر دوچندانی خواهد داشت.

وی در ادامه با بیان اینکه «اگر توافق کامل صورت بگیرد، من فکر می‌کنم نرخ دلار بیش از این نیز می‌تواند تعدیل شود. به زبان ساده‌تر قیمت دلار در اقتصاد ایران ظرفیت یک کاهش 10 درصدی دیگر (8 تا 9 هزار تومانی) را دارد. زیرا نرخ ارز کشور ما کاملا تحت تاثیر تنش‌های سیاسی و تحولات بخش واقعی اقتصاد است و با کاهش تنش‌ها، پرواضح است که کاهش قیمت ارز ادامه خواهد یافت.»

وی با اشاره به پیش‌بینی تورم بیش از 40 درصدی صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی تاکید کرد: «چنانچه در نیمه اول سال آینده توافق انجام شود، به سرعت نرخ تورم کاهش خواهد یافت و این انتظار می‌رود که در 1405 تورم تک رقمی شود. در غیر این صورت و تداوم وضع موجود، به احتمال فراوان تورم پیش‌بینی شده توسط این مرجع بین‌المللی عملی خواهد شد.»

خبرنگار محمدسعید برندگی