سهم سازمان نظام مهندسی معدن از حقوق دولتی معادن پرداخت نشده است

رضا بستامی از برگزاری بیست و یکمین اجلاس سالیانه هیات عمومی سازمان نظام مهندسی معدن ایران به میزبانی استان مرکزی و شهر اراک در تیرماه امسال خبر داد.

رضا بستامی از برگزاری بیست و یکمین اجلاس سالیانه هیات عمومی سازمان نظام مهندسی معدن ایران به میزبانی استان مرکزی و شهر اراک در تیرماه امسال خبر داد.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران در نشست خبری بیست و یکمین اجلاس سالیانه هیات عمومی سازمان نظام مهندسی معدن ایران افزود: بر اساس آیین نامه اجرایی اجلاس سالیانه هر سال در تیرماه در یکی از استان‌های کشور برگزار می‌شود. این اجلاس بزرگترین رویداد بخش مهندسی در حوزه معدن کشور است که در این اجلاس علاوه بر بررسی وظایف ذاتی اجلاس، به عملکرد شورا، عملکرد استان‌ها، برنامه‌ها، اهم فعالیت‌ها و بررسی چالش ها پرداخته می شود. 

وی در ادامه گفت: سازمان نظام مهندسی معدن تنها تشکل مهندسی قانون‌دار است که متولیان بخش در راستای وظایف قانونی که بر عهده آن‌هاست، کار را انجام می‌دهند.

بستامی با اشاره به مهم‌ترین فعالیت‌‌های سازمان نظام مهندسی معدن ایران در سال گذشته عنوان کرد: از ابتدای ۱۴۰۲ ارائه همه خدمات نظام مهندسی معدن به صورت هوشمند و در بستر سامانه «سنم» انجام شده است. همچنین برای نخستین بار با همکاری وزارت صمت تعیین حجم برداشت از معادن با استفاده از پهباد اجرایی شده است.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران با اشاره به موضوع حقوق دولتی معادن گفت: نباید به حقوق دولتی به عنوان درآمد نگاه کنیم و باید وصول حقوق دولتی در راستای سرمایه‌گذاری باشد.

وی در ادامه افزود: در سال ۹۸ از سوی شورای عالی معادن موضوع فرموله کردن تعیین حقوق دولتی معادن به این سازمان سپرده شد. این موضوع مدتی مسکوت ماند تا اینکه مجدد در سال ۱۴۰۱ در شورای عالی معادن مطرح و مقرر گردید گروه با هشت فرمول مجزا تعیین شود که امیدواریم در سال ۱۴۰۳ حقوق دولتی معادن به صورت عادلانه و فرموله تعیین شود.

بستامی تاکید کرد: برای دستیابی به اعداد و ارقام عادلانه و مطابق فرمول در حقوق دولتی معادن، بهره برداران باید پایان هر سال بر مبنای مستندات به خوداظهاری برداشت معادن بپردازند. برای صحت سنجی نقشه برداری برداشت معادن با پهپاد انجام می‌شود و خروجی برداشت ها در باسکول‌ها وزن می‌شود.

به گفته ی رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران در سال گذشته ۳۸.۵ همت حقوق دولتی معادن وصول شده است. 

وی بیان‌داشت: بر اساس قانون آنچه به عنوان حقوق دولتی به خزانه واریز می‌شود؛ باید ۶۵ درصد آن به وزارت صمت در راستای زیرساخت، ۱۵ درصد آن صرف فعالیت‌های عمرانی منطقه، ۱۲ درصد آن در اختیار سازمان منابع طبیعی به‌منظور بازسازی و احیا مناطق، ۵ درصد آن به صندوق بیمه فعالیت‌های معدنی به‌منظور ارائه تسهیلات و سه درصد دیگر نیز به سازمان نظام مهندسی معدن برای انجام وظایف قانونی و نظارت بر فعالیت‌های معدنی تعلق گیرد که تاکنون سهم سازمان نظام مهندسی معدن پرداخت نشده است.

بستامی تاکید کرد: در صورتی که سهم سه درصدی این سازمان از حقوق دولتی معادن پرداخت شود، در موضوع نظارت‌ها می‌تواند عملکرد قوی‌تری داشته باشد. در همین راستا، شرح شغل ناظر در سازمان نظام مهندسی معدن در حوزه‌های اکتشافات، بهره‌برداری و کارخانجات در دست بهره‌برداری است.

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران عنوان کرد: در بحث نظارت عالی در بخش معدن خوشبختانه تعامل خوبی میان سازمان نظام مهندسی معدن ایران با وزارت صمت برقرار است و سیاست ها به صورت واحد مشخص می شود تا به صورت جزیره ای عمل نشود. 

بستامی گفت: مهم ترین ضعف تولید معادن ما به دلیل فرسودگی ماشین آلات معدنی است. 15 هزار ماشین آلات معدنی فرسوده در کشور وجود دارد که البته وزارت صمت تا حدودی واردات ماشین آلات معدنی را تسهیل کرده است. در این زمینه 2305 مجوز واردات صادر شده است که تاکنون تنها 600 مجوز موفق به واردات شده است. در این راستا ارائه وام و تسهیلات توسط صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی برای فعالان بخش مفید خواهد بود.

در ادامه علی احمدوند رییس سازمان نظام مهندسی معدن استان مرکزی نیز بیان کرد: استان مرکزی امسال میزبان بیست و یکمین اجلاس سالانه هیات عمومی سازمان نظام مهندسی معدن ایران است. 

وی افزود: استان مرکزی با وجود ۲۳ نوع ماده معدنی و ۶۰۰ معدن فعال جز استان‌های معدنی کشور است. ذخایر جدیدی در استان کشف شده است و 6 پهنه اکتشافی نیز در استان تعریف شده است. 

احمدوند با اشاره به چالش های پیش روی معادن این استان گفت: عدم همکاری سازمان منابع طبیعی و معارضین محلی از جمله چالش های پیش روی ما در بخش معادن است.