به گزارش ضربان خبر، صندوق نوآوری و شکوفایی امروز، در آخرین روز مردادماه ۱۴۰۲، میزبان خبرنگاران و اصحاب رسانه بود. محمدصادق خیاطیان، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی در اولین نشست خبری خود به تشریح نحوه و چگونگی اعطای بسته حمایتی از رشد دانشبنیانها را تشریح کرد.
سرمایهگذاری 25 همتی در دانشبنیانها با ابزارهای بازار سرمایه
خیاطیان ضمن تبریک هفته دولت اظهار داشت: صندوق نوآوری و شکوفایی به موجب قانون حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان ایجاد شده و از بدو تأسیس نیز برای حمایت از این شرکتها سرمایه اولیه ۳ هزار میلیارد تومانی و نیم درصد از بودجه عمومی سالیانه اختصاص پیدا کرد. با تصویب قانون جهش تولید دانشبنیان، منابع جدیدی در قانون برای صندوق در نظر گرفته شده است، اما متاسفانه منبع صندوق همچنان همان مبلغ قبلی است.
وی صندوق نوآوری و شکوفایی را صندوقی چابک عنوان کرد و افزود: صندوق نوآوری و شکوفایی با همان مبلغ ۳ همت توانست با همکاری با شبکه بانکی و بازار سرمایه نزدیک ۴۲ همت خدمات به دانشبنیانها اعطا کند.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی در تشریح خدمات کل خدمات ارائه شده صندوق به دانشبنیانها اظهار کرد: خدمات صندوق در ۴ دسته تسهیلات، ضمانتنامه، توانمندسازی و سرمایهگذاری است که به ترتیب ۲۵ همت تسهیلات، ۱۲ همت ضمانتنامه، ۵ همت سرمایهگذاری از طرف صندوق انجام شده است. برای توانمندسازی نیز صندوق در مواردی مانند حضور در نمایشگاهها، اخذ تأییدیهها، آموزشها و غیره، ۱۵۵ میلیارد تومان برای دانشبنیانها در نظر گرفته است.
او تأکید کرد: با تسهیلگری صندوق نوآوری و شکوفایی دسترسی به نظام بانکی، در بخش اعطای تسهیلات پرداخت بخشی از این هزینه در شبکه بانکی بوده است و شرکتها مجموعا ۱۵.۵ همت از ۲۵ همت را از بانکی دریافت کردند.
خیاطیان با اشاره به خدمات در حوزه سرمایهگذاری نیز عنوان کرد: با استفاده از ۱ همت منبع مالی صندوق، ۴ همت از سرمایهگذاران خطرپذیر و صندوقهای مختلفیی چون صندوقهای PE جذب سرمایه داشتیم.
وی در ادامه تصریح کرد: از ابتدای دولت سیزدهم، رشد اعطای تسهیلات، ۲.۸ برابر میانگین سالیانه اعطای تسهیلات نسبت به دولت قبلی بوده است و اعطای ضمانتنامه نیز رشد ۳.۸ برابری داشته است. علاوه بر این در حوزه توانمندسازی، رشد ارزش خدمات ۷.۵ برابری را شاهد بودهایم. همچنین در حوزه سرمایهگذاری خطرپذیر نیز نزدیک به ۵ همت جذب سرمایه اتفاق افتاده است که رشد 5.6 برابری نسبت به میانگین سالیانه دوره قبلی داشته است. کماکان نیز شبکه همکاری که طراحی شده، روزبهروز در حال گسترش است.
او همچنین تأکید داشت: وعدههای خوبی از دولت گرفتیم که دسترسی نیروهای کلیدی این شرکتها به مسکن را نیز در نظر بگیریم.
توجه ویژه به مناطق کمتربرخوردار در دوره جدید
خیاطیان در خصوص نرخ نفوذ خدمات صندوق به شرکتهای دانشبنیان کل کشور اظهار داشت: نرخ نفوذ خدمات صندوق ۶۲ درصد بوده است، به این معنی که این نسبت از شرکتهای دانشبنیان حداقل یک خدمت از صندوق دریافت کردهاند. با توجه به اینکه ۵۴ درصد شرکتهای دانشبنیان در تهران مستقر هستند، به همین میزان منابعی که دریافت میکنند نیز بیشتر است، اما تدابیری داریم که دسترسی استانها و بهویژه مناطق کمتربرخوردار به منابع را تسهیل کنیم.
وی تصریح کرد: از 25 همت تسهیلات صندوق در دانشبنیانها، تهران با ۵۶ درصد منابع، اصفهان با ۹.۲ درصد و خراسان رضوی با ۵ درصد بیشترین استانهایی بودهاند که تسهیلات دریافت کردهاند. اختصاص این منابع نیز متناسب با سهم دانشبنیانهای موجود در استان نسبت به کل کشور بوده است.
خیاطیان، نصیب کمتر استانهای کمتربرخوردار از منابع نوآوری را ضعف دانست و اظهار داشت: استانهای کمتربرخوردار نصیب کمتری داشتند و ظرفیت شرکتهای دانشبنیان در این مناطق کمتر بوده است. سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، ایلام و بوشهر استانهایی هستند که کمترین منابع را دریافت کردند که میزان هر کدام از آنها زیر 1 درصد از منابع است.
حمایت از دانشبنیانهای با فروش بالا
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری اظهار داشت: یکی از برنامههای مهم و جدی ما که امروز به نوعی آغاز خواهد شد، «بسته رشد تولید محصولات دانشبنیان» است. با توجه به شعار سال، سهم دانشبنیانها از رشد تولید هم باید دیده شود و در صندوق نیز این بسته را با هدفگذاری رشد تولید 100 همتی با همکاری 4 بانک عامل طراحی کردیم.
او در تشریح برنامه حمایتی جدید گفت: مطابق با برنامه جدید، ۱۰۰۰ شرکت دانشبنیان را با تأمین مالی ۱۰۰۰ میلیارد تومانی برای رشد ۱۰۰ همتی حمایت خواهیم کرد. شرکتهای دانشبنیانی که بتوانند رشد فروش ۲ برابری یا بالای ۱۰۰ میلیارد تومان رشد فروش محصولات داشته باشند، میتوانند به صندوق مراجعه کنند و از این طریق برای دریافت تسهیلات به شبکه بانکی معرفی شوند.
تسهیلات مربوط به اشتغال در دانشبنیانها
خیاطیان با اشاره به اهتمام دولت برای زمینهسازی افزایش اشتغال اظهار کرد: با توجه به اینکه دانشبنیانها زمینه بسیار خوبی برای اشتغال فارغالتحصیلان دانشگاهی هستند، دولت عدد ۵ هزار میلیارد تومانی تسهیلات برای شرکتهای دانشبنیانی که توانایی ایجاد اشتغال دارند، در نظر گرفته است که میتوانند از این تسهیلات استفاده کنند.
وی افزود: بانک مرکزی ۱۰ بانک را مکلف کرده است که تسهیلات را به بانکها اعطا کنند و فرآیند آن آغاز شده است. شرکتهای فناور، نوآور و خلاق که امکان و ظرفیت ایجاد تثبیت اشتغال، از این تسهیلات تا سقف ۳ میلیارد تومان با اولویت مناطق محروم دریافت نمایند. شرکتها میتوانند با جذب افراد نخبه و عضو بنیاد نخبگان این مبلغ را تا 5 میلیاردتومان هم افزایش دهند.
او تصریح کرد: پیشبینی ما این است که این تسهیلات به ۱۲۰۰۰ فرصت شغلی جدید منجر شود.
کمک به صادرات محصولات فناورانه
خیاطیان تشریح کرد: از دیگر محورهایی که متمر کز شدیم صادرات محصولات دانشبنیانی است. این ظرفیت در شرکتهای دانشبنیان وجود دارد و به همین خاطر بسته صادراتی دانشبنیان برای شرکتها در نظر گرفتهایم که شامل کمکهزینه جذب تأییدیهها، استانداردها و یا تولید فراسرزمینی است. پیشبینی میکنیم که امسال بتوانیم ۳۰ درصد رشد صادرات داشته باشیم.
مسئلهمحوری در 4 حوزه مهم
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ضمن تأکید بر نقش دانشبنیانها در حل مسائل کشور اظهار کرد: تسهیلات مربوط به حل مسائل مهم کشور را برنامهریزی کردیم که در ۴ مسأله متمرکز کنیم. مسأله «آب، بهرهوری و بهینهسازی آن»، «انرژی برق و گاز»، «امنیت غذایی» و «مسکن» این مسائل هستند.
کمک به توسعه فناوریهای نوظهور
خیاطیان در خصوص اولویت تسهیلات در خصوص توسعه فناوری اظهار کرد: روی ۳ فناوری نوظهور که پیشران هستند و چه حوزه زیرساخت و چه نیروی انسانی ظرفیت هم داریم متمرکز خواهیم شد. «هوش مصنوعی»، «زیستفناوری» و «میکروالکترونیک» این سه حوزه مهم هستند که با حمایت نهادها و دستگاههای دیگر قصد داریم به رشد قابل توجه در این حوزهها برسیم.